![Strategie pszczół© Georgia Tech](/media/lib/18/1195478590_428115-ef70c21792a5a85ba895372be5ce4052.jpeg)
Pszczoły zwiększają efektywność serwerów
19 listopada 2007, 13:20Taniec pszczół zainspirował naukowców z Georgia Institute of Technology do zwiększenia... wydajności serwerów internetowych. Uczonych zainteresowało, w jaki sposób pszczoły, dysponując ograniczonymi zasobami i nie posiadając jednego centralnego ośrodka, który organizuje ich pracę, są w stanie tak efektywnie zebrać duże ilości nektaru.
Restauracja Wielkiego Brata
17 października 2007, 15:48Na uniwersytecie w holenderskim mieście Wageningen powstała restauracja, która jest jednocześnie centrum badawczym. Wyposażono ją w liczne kamery, dzięki którym naukowcy będą badali zwyczaje kulinarne klientów oraz sprawdzą, jakie elementy wpływają na to co i jak jemy.
![© Marie Richielicencja: Creative Commons](/media/lib/15/1190023465_544256-07ad0dee248e49c952725a82b3316b08.jpeg)
Za zapach męskiego potu odpowiada nos kobiety
17 września 2007, 09:57To, jak mężczyzna pachnie dla kobiety, nie zależy od jego "prawdziwej" woni, ale od genów, w które natura wyposażyła partnerkę – uważają amerykańscy naukowcy. Za postrzeganie zapachu ciała ma ponoć odpowiadać pojedynczy gen.
![Gekon© deror avi](/media/lib/12/1184941863_143042-1f57ae9db58d19387ba120712284380f.jpeg)
Gekon + małż = klej
20 lipca 2007, 14:24Philip Messersmith i jego zespół z Northwestern University w Illinois postanowili połączyć techniki, dzięki którym gekony i małże jadalne potrafią przyczepiać się do różnych podłoży. Stworzyli w ten sposób niezwykłą substancję klejącą.
![](/media/lib/10/1182764012_454024-997cc41afca0228237a2e47707f839c5.jpeg)
Pomidor i bazylia w jednym
25 czerwca 2007, 09:27Zespół naukowców z izraelskiego Centrum Badawczego Newe Yaar wyhodował transgeniczne pomidory, wzbogacone aromatami cytrynowo-różanymi. Woń cytrusów uzyskano, wprowadzając gen bazylii cytrynowej Ocimum basilicum.
![](/media/lib/10/1182328686_937436-6e7c844987c6a64cea2cf45818789ed4.jpeg)
Nie tylko ludzie mają swoje ulubione kolory
20 czerwca 2007, 08:33Każdy może mieć swój ulubiony kolor. O ile jednak dla ludzi to tylko kwestia takich, a nie innych preferencji, u zwierząt służy to określonemu celowi. Trzmiel ziemny gustuje np. w fiolecie, który pomaga mu znajdować większe ilości nektaru.
![© Cezary Piwowarskilicencja: Creative Commons](/media/lib/10/1181895820_117550-1ab97eff2d53cfa5e6afb405b58a22dd.jpeg)
Kiełbaska o smaku kiwi: herezja czy smakołyk?
15 czerwca 2007, 08:19Niemcom, znanym z produkcji doskonałych kiełbas, znudziły się już tradycyjne smaki. Dlatego też tamtejsi masarze postanowili wyjść naprzeciw oczekiwaniom części klientów i wprowadzili kilka naprawdę oryginalnych egzotycznych smaków, m.in. kiwi, cytrynę, wiśnie maraskino oraz aloes.
![](/media/lib/9/1180446203_870209-689bb4e1fced234a060e15eca9685c4f.jpeg)
Ściana wspinaczkowa u rogacza
29 maja 2007, 13:37W Tokio powstała designerska ścianka wspinaczkowa. Zaprojektowano ją w studio Nendo. W klubie fitness Illoiha próżno szukać haków czy uchwytów. Zamiast tego oczom zdziwionych amatorów sportu ukazują się ramy obrazów, luster, półki z bibelotami, rogi jelenia, klatki dla ptaków oraz wazony na kwiaty.
![© Bartproject](/media/lib/8/1180004277_696344-b9414b288b55be00c2a87add63b0fbbc.jpeg)
Gadał dziad z obrazem
24 maja 2007, 10:55Gadał dziad do obrazu, a obraz ani razu. Tak mówi przysłowie, jednak Ignazio Mottola, pracownik studia Bartproject, skonstruował interaktywną instalację Viso, która wygląda jak portret kobiety i reaguje na zachowanie przyglądającego się mu człowieka.
![Palma kokosowa](/media/lib/7/1178704151_214534-3f0409d3c4522f2921d511b9acebf642.jpeg)
Paliwo z kokosów
9 maja 2007, 09:48Mieszkańcy należącej do Papui-Nowej Gwinei wyspy Bougainville budują minirafinerie i produkują w nich olej kokosowy, który wkrótce zastąpi tam diesla. Wszyscy mieszkańcy dokonali już wyboru: zasilają swoje pojazdy mechaniczne i generatory prądu nietypowym, lecz tanim paliwem.
« poprzednia strona następna strona » … 11 12 13 14 15 16 17 18